Banner
Αρχική Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο

Share
Share

leedsichthys-psari

 Απολιθώματα του μεγαλύτερου ψαριού στον κόσμο βρήκε μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων από τα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας και τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης.

Πρόκειται για το γιγάντιο οστεώδες ψάριLeedsichthys που κολυμπούσε στους ωκεανούς πριν 160 εκατομμύρια χρόνια, τρεφόταν με πλαγκτόν και έφτανε σε μήκος τα 15,2 μέτρα.

Τα ευρήματα εκτιμάται ότι συμπληρώνουν τα κενά στην ιστορία της εξέλιξης των ψαριών, των θηλαστικών και των οικοσυστημάτων των ωκεανών.

Έτσι όπως οι δεινόσαυροι στην ξηρά εξελίχθηκαν και δημιούργησαν ζώα τεραστίων διαστάσεων, τα θαλάσσια πλάσματα επίσης άρχισαν να αναπτύσσονται πάρα πολύ κατά την Ιουρασική περίοδο.

«Η διαδικασία είναι γνωστή ως γιγαντισμός», δήλωσε ο ερευνητής Jeff Liston από τα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας.

«Η διαδικασία ήταν γνωστή για τα χερσαία ζώα, ωστόσο δεν υπήρχε κάποιος τρόπος για να μάθουμε αν συντελέστηκε μια παράλληλη διαδικασία στους ωκεανούς. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό συνέβη, αν και δεν έχουμε διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους παρουσιάστηκαν αυτά τα γιγάντια κτήνη τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα», προσέθεσε ο ερευνητής.

«Τα γιγάντια ζώα που ζουν σήμερα στους ωκεανούς και τρέφονται με πλαγκτόν συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα σπονδυλωτά ζώα της σύγχρονης εποχής. Το αρχαίο ψάρι Leedsichthys ήταν το πρώτο στη Γη με αυτόν τον ρόλο», συμπλήρωσε.

«Το Leedsichthys ήταν ο πρωτοπόρος της ομάδας ζώων που συμπληρώνεται σήμερα από θηλαστικά όπως οι μπλε φάλαινες, οι καρχαρίες, οι φαλαινοκαρχαρίες και τα σαλάχια», διευκρίνισε ο Δρ. Liston.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γιγάντιο ψάρι είχε την ίδια τύχη με τα τεράστια ζώα της ξηράς και εξαλείφθηκε από την ίδια αιτία που αφάνισε τους δεινοσαύρους πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.

Share
Σχετικά Άρθρα
Uncategorized

Δεντροφύτευση 3000 δέντρων στη Λόφου

Η Πράσινη Ασπίδα, ενώνει δυνάμεις με το Κοινότικό Συμβούλιο Λόφου και προχωρά...

Απόψεις

Kόκκινα Δάνεια και Κίτρινες Ρυθμίσεις:Όχι από τη μια ακρότητα στην άλλη

του Φοίβου Νικολαϊδη Κοινοτάρχη Αγλαντζιάς Μετά από έντονες και συνεχείς αντιδράσεις των...

ΕπικαιρότηταΚύριες Ειδήσεις

O υποψήφιοι του Πράσινου Κόμματος της Κύπρου

Αλεξάνδρου Βασιλική Δρ. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΚΕΡΥΝΕΙΑ Η Βασιλική...

Εκδηλώσεις

Δεντροφύτευση 3000 δέντρων στη Λόφου

Πότε: 19 Απριλίου 2026 11:00π.μ Χώρος συνάντησης :Δημοτικό Σχολείο Λόφου Η Πράσινη...