Home Uncategorized Μεταξένιες βίδες εμφυτεύονται, συγκρατούν σπασμένα κόκκαλα και βιοδιασπώνται

Μεταξένιες βίδες εμφυτεύονται, συγκρατούν σπασμένα κόκκαλα και βιοδιασπώνται

0

 Βίδες κατασκευασμένες εξολοκλήρου από μετάξι χρησιμοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες για να επιδιορθώσουν κατάγματα.

Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει δοκιμαστεί

επιτυχώς μόνο σε πειραματόζωα. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι μελλοντικά οι βίδες από μετάξι θα αντικαταστήσουν τα μεταλλικά και συνθετικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα και τα οποία αφαιρούνται μόλις αποκατασταθεί το κάταγμα του οστού. Αντίθετα, οι μεταξένιες βίδες θα απορροφώνται από τον οργανισμό, ιδιότητα που ενδέχεται να αλλάξει την εικόνα της ορθοπεδικής χειρουργικής.

Επιστήμονες της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασσαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Ντέηβιντ Κάπλαν, έβαλαν «ιατρικό μετάξι», ένα διάλυμα μεταξιού σε αλκοόλη, σε ειδικά καλούπιαγια να του δώσουν το επιθυμητό σχήμα. Το εν λόγω υλικό έχει πολύ υψηλή αντοχή καθώς χάρη στην ανθεκτικότητα των πρωτεϊνών του μεταξιού όταν “διπλωθούν”.

Στο πλαίσιο του πειράματος, τοποθετήθηκαν 28 βίδες από μετάξι στα πίσω άκρα έξι αρουραίων και λειτούργησαν κανονικά επί τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Στη συνέχεια άρχισε η βιοδιάσπασή τους μέσα στο σώμα των ζώων.

«Το μέλλον είναι πολύ συναρπαστικό. Οραματιζόμαστε μια ολόκληρη γκάμα ορθοπεδικών συσκευών με βάση το μετάξι, από δίσκους και βίδες έως σχεδόν οτιδήποτε μπορεί κανείς να σκεφτεί και το οποίο δεν θα ήθελε να παραμείνει μέσα στο σώμα», δήλωσε ο δρ Κάπλαν. «Αυτά τα εξαρτήματα από μετάξι δεν δημιουργούν πρόβλημα στις ακτίνες-Χ, δεν φαίνονται καν στις ακτινογραφίες, δεν πυροδοτούν συναγερμούς, ούτε δημιουργούν ευαισθησία στο κρύο» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Exit mobile version