Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα μια δέσμη μέτρων που αποτελείται από δύο μέρη: τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
η οποία καθορίζει ένα πλαίσιο και μηχανισμούς για την αναβάθμιση της ετοιμότητας της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και ένα συναφές μέτρο, την Πράσινη Βίβλο σχετικά με την ασφάλιση κατά φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, την οποία ενέκρινε επίσης η Επιτροπή. Η παρούσα δημόσια διαβούλευση εγκαινιάζει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την καταλληλότητα και τη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων ασφαλιστικών επιλογών.
Η στρατηγική αυτή εστιάζεται σε τρεις βασικούς στόχους
-Προώθηση της λήψης μέτρων από τα κράτη μέλη: Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές προσαρμογής (εκ των οποίων σήμερα 15 διαθέτουν στρατηγικές) και θα παράσχει χρηματοδότηση ώστε αυτά να αναπτύξουν τις ικανότητες προσαρμογής τους και να λάβουν μέτρα. Θα υποστηρίξει επίσης την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στις πόλεις, δρομολογώντας μια εθελοντική δέσμευση με βάση την πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων».
-«Θωράκιση έναντι του κλίματος» της δράσης σε επίπεδο ΕΕ, με την περαιτέρω προαγωγή της προσαρμογής σε καίριους τρωτούς τομείς, όπως η γεωργική και η αλιευτική πολιτική και η πολιτική συνοχής, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής υποδομής στην κλιματική αλλαγή και την προώθηση της χρήσης της ασφάλισης κατά φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.
-Λήψη αποφάσεων με βάση πληρέστερες πληροφορίες, με την κάλυψη των κενών των γνώσεων σχετικά με την προσαρμογή και με την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (Climate-ADAPT) ως «ενιαίου κέντρου εξυπηρέτησης» για πληροφορίες όσον αφορά την προσαρμογή στην Ευρώπη.
Δημιουργία θέσεων εργασίας, εξοικονόμηση δαπανών
Η στρατηγική δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε επιλογές προσαρμογής οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος, είναι ευνοϊκές τόσο για την οικονομία όσο και για το κλίμα και έχουν νόημα για πολλούς λόγους. Θα προωθήσει τη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, θα τονώσει τις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ιδίως σε τομείς όπως οι κατασκευές, η διαχείριση των υδάτων, η ασφάλιση, οι γεωργικές τεχνολογίες και η διαχείριση των οικοσυστημάτων.
Οι εκτιμήσεις του μελλοντικού κόστους και οφέλους δείχνουν ότι με κάθε ευρώ που δαπανάται για αντιπλημμυρική προστασία θα μπορούσαν να αποφευχθούν ζημίες ύψους έξι ευρώ. Κατά την περίοδο 1980-2011 οι πλημμύρες προκάλεσαν πάνω από 2.500 θανάτους, έπληξαν πάνω από 5,5 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσαν άμεσες οικονομικές απώλειες άνω των 90 δισ. ευρώ. Το ελάχιστο κόστος της μη προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος εκτιμάται σε 100 δισ. ευρώ ετησίως το 2020, και σε 250 δισ. ευρώ το 2050, για το σύνολο της ΕΕ.
Πράσινη Βίβλος σχετικά με την ασφάλιση κατά των κινδύνων καταστροφών
Όπως και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευάλωτη σε όλα σχεδόν τα είδη φυσικών καταστροφών. Οι καταστροφές προκαλούν όχι μόνον την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και ζημίες ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που επηρεάζουν τη σταθερότητα της οικονομίας και την οικονομική ανάπτυξη. Οι καταστροφές μπορεί να έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις και να απειλήσουν, δυνητικά, ολόκληρες περιοχές σε γειτονικές χώρες. Ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος των μεγάλων καταστροφών είναι συγκεντρώνεται σε τοπικό επίπεδο, εάν καλύπτεταιανεπαρκώς από ασφάλιση η δημοσιονομική επιβάρυνση των επιμέρους κρατών μελών μπορεί να είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες. Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες, για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ένωση.
Η Πράσινη Βίβλος θέτει μια σειρά ζητημάτων σχετικά με την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα κατάλληλης ασφάλισης κατά του κινδύνου καταστροφών. Στόχος είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να εκτιμηθεί κατά πόσον η δράση σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να είναι κατάλληλη ή να δικαιολογείται ώστε να βελτιωθεί η αγορά των ασφαλίσεων κατά του κινδύνου καταστροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γενικότερα, η εν λόγω διαδικασία θα διευρύνει επίσης τη βάση γνώσεων και θα συμβάλει στην προώθηση της ασφάλισης ως εργαλείου για τη διαχείριση των καταστροφών και, επομένως, στη στροφή προς μια γενική νοοτροπία πρόληψης των κινδύνων καταστροφών και άμβλυνσης των συνεπειών τους.
Πηγή: http://www.perivallon21.gr