Νέα μελέτη έδειξε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν τους πιγκουίνους σε Αργεντινή και Ανταρκτική.
Περίπου 65% των νεοσσών πιγκουίνων πεθαίνουν
κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν οι επιστήμονες σε περίοδο των τελευταίων 27 χρόνων, στη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων του Μαγγελάνου, στις ακτές της Αργεντινής.
Το 40% πέθαινει από ασιτία, ενώ το 7% των θανάτων αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.Ωστόσο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία που προκάλεσε τον θάνατο του 43-50% των νεοσσών, σε μία διετία που χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το ποσοστό των θανάτων τείνει να ανεβαίνει ιδίως σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Τα μωρά πιγκουίνων που εκτίθενται σε βροχή, προτού προλάβουν να αναπτύξουν αδιάβροχα φτερά, βρέχονται και πεθαίνουν από υποθερμία.
Οι καταιγίδες, από την άλλη, δεν αποδείχθηκαν τόσο επικίνδυνες για τους μικρούς πιγκουίνους. Ωστόσο, οι επιστήμονες φοβούνται ότι ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν χρονιές, κατά τις οποίες δεν θα επιβιώσει σχεδόν κανένας νεοσσός, εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει τις καταιγίδες εντονότερες και συχνότερες.
Μία δεύτερη έρευνα επικεντρώθηκε στους πιγκουίνους της Αδελίας, στην Ανταρκτική, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 13 χρόνια, μελετώντας το πώς επηρεάζονται από την αποκόλληση παγόβουνων. Παρατήρησαν ότι, όταν το 2001, δύο τεράστια παγόβουνα αποκολλήθηκαν και προσέγγισαν τις περιοχές, όπου οι πιγκουίνοι αναζητούν τροφή, περιόρισαν σημαντικά την πρόσβασή τους στα υποψήφια θηράματά τους, χωρίς όμως να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νεοσσών. Οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο τα μικρά των πιγκουίνων θα τα καταφέρουν εάν τέτοια συμβάντα γίνουν πιο συχνά στο μέλλον.