Home Uncategorized Μυρμήγκια πρωταθλητές άρσης βαρών

Μυρμήγκια πρωταθλητές άρσης βαρών

0

 Πάνω από 5.000 φορές μεγαλύτερης δύναμης βάρος από το δικό του,

αντέχει να σηκώσει στον αυχένα του ένας μέρμηγκας, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.

Για “εντυπωσιακά μηχανικά συστήματα” έκανε λόγο ο Κάρλος Κάστρο, καθηγητής Μηχανικής και Αεροναυπηγικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου διεξήχθη η μελέτη, η οποία ξεκίνησε με την προϋπόθεση ότι το έντομο αντέχει 1.000 φορές το βάρος του. Κάτι που αποδείχθηκε λάθος.

Τα μυρμήγκια μεταφέρουν φορτία στο στόμα τους, επομένως όλο το βάρος “πέφτει” στον λαιμό. Για να μετρήσουν την αντοχή της άρθρωσης, οι ερευνητές έπρεπε να κάνουν ένα (μακάβριο) πείραμα αποκεφαλισμού του εντόμου, συγκεκριμένα του είδους Formica exsectoides.

Το μυρμήγκι τοποθετήθηκε στην κατάψυξη για να αναισθητοποιηθεί και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το κεφάλι ξεκόλλησε από το υπόλοιπο σώμα σε δυνάμεις 3.500 με 5.000 φορές μεγαλύτερες από το μέσο βάρος του πειραματόζωου.

Η μελέτη με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ακτινογραφίες και αξονικές μικροτομογραφίες έδειξε ότι η εξαιρετική αντοχή του αυχένα οφείλεται σε έναν συνδυασμό μαλακών και σκληρών υλικών και πιθανώς στις διαφορετικές μικροσκοπικές δομές που καλύπτουν κάθε περιοχή του αυχένα.

Τα ευρήματα, εκτιμά ο Κάστρο, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μικρά ρομπότ για τη μεταφορά φορτίων, αλλά όχι στο μέγεθος ανθρώπου, καθώς σε αυτή την κλίμακα η ανατομία του μυρμηγκιού θα ήταν εντελώς ακατάλληλη. Οι μύες ενός μυρμηγκιού σε μέγεθος ανθρώπου δεν θα άντεχαν ούτε το δικό του βάρος. Πιθανόν, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ρομπότ μεγάλου μεγέθους, τα οποία όμως δεν θα ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθούν στην επιφάνεια της γης, αλλά στο αβαρές περιβάλλον του διαστήματος.

Exit mobile version