Στις ΗΠΑ, τα φαραωνικά εμπορικά κέντρα δίνουν τη θέση τους σε μεγάλα καταστήματα εξοπλισμού (τα επονομαζόμενα big-box stores) και πλήττονται δραματικά από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η τάση αυτή μόλις δημιουργείται δειλά δειλά και στην Ελλάδα.
Τι συμβαίνει όμως στα εγκαταλελειμμένα κτήρια; Μια πολύ καλή και αναπάντεχη λύση έρχεται από την Ταϋλάνδη.
Όπως μεταδίδει η Bangkok Post, στο
εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο Bang Lamphu στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ μέρος της οροφής είχε καταρρεύσει με αποτέλεσμα ορισμένοι εσωτερικοί χώροι να πλημμυρίσουν από όμβρια ύδατα και να δημιουργηθεί μια λίμνη επιφάνειας 150 τετρ. μέτρων.
Αποτέλεσμα ήταν η περιοχή να γεμίσει από κουνούπια που αναπαράγονταν ανενόχλητα στη “λίμνη”.
Για να απαλλαχθούν από τα κουνούπια και τις ασθένειες που αυτά μεταφέρουν, οι κάτοικοι της περιοχής πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και εισήγαγαν στη λίμνη διάφορα είδη ψαριών.
Για την ιστορία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϋλάνδης το 1994 διέταξε την κατεδάφιση των επτά τελευταίων ορόφων του αυθαίρετου -σας θυμίζει κάτι;- mall λόγω πολεοδομικών παραβάσεων.
Η κατεδάφιση έγινε το 1997 και μετά η ιστορία είναι γνωστή.
“Τα ψάρια ήρθαν το 2003-2004 όταν οι κάτοικοι της περιοχής επλήγησαν από τα κουνούπια που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτηρίου New World” δήλωσε στην Bangkok Post ο κάτοικος της περιοχής Σομάι Τσουανπάκ.
“Φέραμε μέχρι και κυπρίνους και τους μεγαλώσαμε. Στην αρχή δεν ήταν πολλοί, αλλά με το πέρας των ετών ο πληθυσμός τους αυξήθηκε. Τώρα έκλεψαν όλους τους κυπρίνους και τα υπόλοιπα μεγάλα ψάρια” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, τα ψάρια άρχισαν να προσελκύουν πολλούς τουρίστες, ωστόσο όταν το ταξιδιωτικός συγγραφέας Τζέσσυ Ρόκγουελ δημοσίευσε φωτογραφίες της τεχνητής λίμνης προκλήθηκε κοσμοσυρροή.
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει από το 2011 το κτήριο. Σύντομα θα προβεί σε ελέγχους της ασφάλειας του κτηρίου, οι οποίοι αν δεν βγουν ικανοποιητικοί το κτήριο θα κατεδαφιστεί και τα ψάρια θα μείνουν χωρίς στέγη.