20.9 C
Nicosia
Home Blog

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

0

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από το  Υπουργείο Υγείας και Επιδημιολογική Ομάδας ότι το «διάλειμμα» των πιο μειωμένων κρουσμάτων δεν προκαθόριζαν απαραίτητα μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για το νησί.

Ως εκ τούτου, τα κρούσματα ήταν μειωμένα σε σχέση με άλλες ημέρες αφού δεν πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες την Κυριακή και δεν είχαμε αποτελέσματα από τα διάφορα προγράμματα (ΚΟΠ, Γηροκομεία κ.α). Έτσι δεν είχε ολοκληρωθεί η εργαστηριακή διάγνωση των δειγμάτων και ο αριθμός τους την Δευτέρα άγγιξέ μόνο τα 43 κρούσματα.

Ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης καθηγητής Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από νωρίς εκτίμησε ότι  θα είχαμε τριψήφιο αριθμό, αφού  τα εργαστήρια στη Λεμεσό δεν δούλεψαν την Κυριακή.

Όσον αφορά στην ακτινογραφία των κρουσμάτων της Τρίτης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από σύνολο 4,410 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Μετά από ανακοίνωση, πέραν του 70% των ατόμων που εξετάστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παρουσίασαν συμπτώματα και πολλοί εξ αυτών αποτελούν επαφές και ανέπτυξαν συμπτωματολογία, ενώ βρίσκονταν σε αυτοπεριορισμό.

Τεράστια είναι η ανησυχία που προκαλεί το γεγονός ότι από τα αποτελέσματα, επισημαίνονται τα 18 άτομα που προέκυψαν από δειγματοληψίες που έγιναν στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας. Από αυτά τα 18 κρούσματα μόλις τα 2 έκαναν την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου, ενώ τα υπόλοιπα 16 άτομα παραπέμφθηκαν από τον Προσωπικό τους Ιατρό λόγω συμπτωμάτων. Επίσης, πέραν του 70% των ατόμων που εξετάστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παρουσίασαν συμπτώματα και πολλοί εξ αυτών αποτελούν επαφές και ανέπτυξαν συμπτωματολογία, ενώ βρίσκονταν σε αυτοπεριορισμό.

Η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών ατόμων συνεπακόλουθα θα φέρει αύξηση των ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας ή ακόμα και υπηρεσίες Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας είναι ήδη αυξημένος, όπως και οι πιθανότητες τις επόμενες ημέρες να παρατηρηθούν ακόμα περισσότερες εισαγωγές τόσο σε θαλάμους όσο και στις ΜΕΘ.

Ξεκάθαρος ο ΠΤΔ για το θέμα με τα διαβατήρια- “Θα αναλάβει τις ευθύνες του… Αν χρειαστεί..”

0

Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στα μέσα, αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Σε σχετική ερώτηση που του έγινε έθεσε το εξής ερώτημα «έπραξε η Κυβέρνηση όσα έπρεπε όταν διαπιστώνονταν κενά; Συνεργάστηκε με την Βουλή για να ολοκληρώσουμε ένα Σχέδιο;».

Ανέφερε επίσης ότι «θα ανέμενα [ενοχοποίηση] από αυτό το βίντεο που προκάλεσε απαρέσκεια, αν έλεγαν ότι ο ΠτΔ είναι φίλος τους και αν υπάρχει πρόβλημα να πάμε στον ΠτΔ. Γιατί δεν ανέφεραν τον ΠτΔ; Αν ξέρεις τα αγγελάκια, είπαν δεν χρειάζεσαι τον Θεό. Αυτό είπαν. Θα ήταν πιο εύκολο να πουν ότι ξέρουν τον Πρόεδρο. Δεν τολμούσαν να το πουν, γιατί ποτέ δεν το έκαναν και δεν διανοούντο ότι ήταν θα αποταθούν».

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί με περαιτέρω πληροφορίες για ύπαρξη κι άλλων βίντεο, «Είναι εύκολο να λες ότι θα ακολουθήσουν και να ψιθυρολογείς.  Αν ακολουθήσουν και βρεθεί ότι ο Αναστασιάδης είναι μπλεγμένος θα αναλάβει τις ευθύνες του, τελείωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση που απευθυνόταν για το ποιες είναι ευθύνες απάντησε ρητώς : «της παραίτησης, ευθέως, δεν έχω να ανησυχήσω, γι’ αυτό μιλώ έτσι».

 

Δείτε σχετικό βίντεο:

http://https://www.youtube.com/watch?v=_1d3deC46KY&feature=emb_title&ab_channel=Sigmalive

Θαλασσινές σπηλιές- Παρανομίες μέχρι και εδώ!

0

Η Περιβαλλοντική Αρχή ζητά από τον Δήμο Πέγειας την άμεση αποξήλωση ενός μέρος του δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου που κατασκευάστηκε εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας στις Θαλασσινές Σπηλιές στην περιοχή μπροστά από τις έξι επαύλεις, οι οποίες βρίσκονται πάνω ακριβώς από σπηλιά αναπαραγωγής του κρισίμως κινδυνεύοντος είδους της μεσογειακής φώκιας.

Προχώρησε στην έναρξη υλοποίησης του έργου ο φορέας κατασκευαστικών έργων πριν την έκδοση αιτιολογημένης διαπίστωσης και πριν τη χορήγηση της πολεοδομικής άδειας. Προς τον σκοπό αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει ήδη από την περασμένη Παρασκευή σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνει απομάκρυνση του πεζόδρομου από μπετόν και να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Επιστολή έχει κάνει η αρμόδια Αρχή προς τον Δήμο Πέγειας και ενημερώνει ότι η αποξήλωση του πεζόδρομου πρέπει να γίνει με τρόπο και μέσα ώστε να προστατευθούν οι οικότοποι και τα σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας που περιβάλλουν την περιοχή. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια αυτά, πριν την έναρξη εργασιών αποξήλωσης, θα πρέπει να ενημερωθεί το Τμήμα ώστε κατά τις εργασίες να είναι παρών και λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Μετά από καταγγελία που λήφθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με την κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου από μπετόν στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια, λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν την περιοχή «Πέτρες του Βάθυ» (στο ύψος του τεμαχίου με αρ. 12, Φ/Σχ. 44/15Ε1) και διαπίστωσαν την κατασκευή δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου από σκυρόδεμα, μήκους 80 μέτρων περίπου, μέρος του οποίου χωροθετείται εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας. Μέρος του πεζόδρομου που κατασκευάστηκε εμπίπτει εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ CY4000010) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα, ενώ μέρος του εφάπτεται με τις δύο περιοχές. Στην περιοχή υπάρχουν οικότοποι και προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, σύμφωνα με τους περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμους του 2003 έως 2015 και τους περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2017.

Ο Δήμος Πέγειας υπέβαλε αίτηση για τη δημιουργία δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου στην εν λόγω περιοχή. Ακόμη, υπέβαλε αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας. Στα πλαίσια αυτά, λόγω του ότι το προτεινόμενο έργο εμπίπτει στο Δεύτερο Παράρτημα του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2018, ζητήθηκε όπως ετοιμαστεί και να υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος μέσω της αδειοδοτούσας αρχής (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) Έκθεση Πληροφοριών και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν τόσο ο σχεδιασμός όσο και το υλικό κατασκευής του προτεινόμενου δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου και τυχόν άλλες παράμετροι καθ’ όλο το μήκος του.

ΔΕΝ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΔΕΟΥΣΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ωστόσο, στις 12/10/2020, το έργο έχει ήδη ξεκινήσει προτού αξιολογηθεί η αναγκαία Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΔΕΕΠ), γνωστή και ως Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, και πριν από την έκδοση περιβαλλοντικής έγκρισης και τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας. Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να προκύπτει νέα σοβαρή παράβαση της κοινοτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εναρμονιστικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής.

Κάθε έργο ή  σχέδιο με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους και την αντίστοιχη κυπριακή νομοθεσία για τη φύση, που δεν συνδέεται άμεσα ή δεν είναι αναγκαίο για τη διαχείριση μίας περιοχής που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά την εν λόγω περιοχή, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα έργα ή σχέδια, εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του στην περιοχή, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής της. Βάσει των συμπερασμάτων της ΔΕΕΠ στη συγκεκριμένη περιοχή, οι αρμόδιες εθνικές Αρχές συμφωνούν για το εν λόγω έργο ή σχέδιο μόνον αφού βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής και αφού εκφρασθεί η δημόσια γνώμη του ενδιαφερόμενου κοινού.

Εργασίες πάνω από τη σπηλιά της φώκιας

Ο υπό κατασκευή πεζόδρομος εμπίπτει εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, του Κρατικού Δάσους Αγίου Γεωργίου και του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, καθώς και των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ΤΚΣ (CY4000010) και ΖΕΠ (CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα. Ο παραλιακός πεζόδρομος κατασκευάζεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα, πάνω σχεδόν από το ενδιαίτημα του σπάνιου, άμεσα απειλούμενου και αυστηρά προστατευόμενου είδους της Μεσογειακής Φώκιας. Παράλληλα, ο παραλιακός πεζόδρομος κατασκευάζεται από μη φυσικά υλικά και συγκεκριμένα μπετόν και μεταλλικούς πασσάλους.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με διαδικασία παράβασης του ενωσιακού δικαίου προστασίας του περιβάλλοντος, λόγω της περιβαλλοντικής έγκρισης και πολεοδομικής αδειοδότησης δεκάδων έργων και σχεδίων χωρίς αυτά να υποβληθούν στην αναγκαία και νομικά δεσμευτική διαδικασία της ΔΕΕΠ. Μάλιστα, η σχετική προειδοποιητική επιστολή που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις κυπριακές Αρχές στις 27.11.2019 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερα έργα που χωροθετούνται στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας.

 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

0

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για  την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. 

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώνας δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «αύριο πραγματοποιείται στη Λευκωσία η 8η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η Σύνοδος αποκτά  ιδιαίτερη σημασία διότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δράσεις της Τουρκίας επηρεάζουν τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια.

Κατά συνέπεια, ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε σειρά ζητημάτων αποκτούν ιδιαίτερη αξία και στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ως προς την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για  την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα θα απασχολήσει τη σύνοδο, και εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της διενέργειας γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις αλλά και στην ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα στην εκφρασθείσα πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

Περαιτέρω, κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν:

(α) τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας, (β) η ενεργειακή συνεργασία, (γ) το μεταναστευτικό, (δ) η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, (ε) περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, (στ) η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές».

Πώς επηρεάζει ο Ήλιος το περιβάλλον μας!

0

Λίγους μήνες μετά την ιστορική εκτόξευση του Solar Orbiter, της νέας αποστολής των ESA και NASA για την παρατήρηση του Ήλιου, τα δεδομένα άρχισαν να φθάνουν στη Γη. Το Solar Orbiter είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που φέρει τηλεσκόπια για να φωτογραφίσουν τον Ήλιο από αποστάσεις τόσο κοντινές όσο ποτέ πριν, και είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φωτογραφίσει του πόλους του κοντινού μας αυτού άστρου. Στη μοναδική αυτή στο είδος της διαστημική αποστολή, που έχει ως σκοπό να κατανοήσει τους κύριους φυσικούς μηχανισμούς του Ήλιου και πώς επηρεάζουν το διαστημικό χώρο και τους πλανήτες, λαμβάνει μέρος και ο Κύπριος ερευνητής Δρ. Γεώργιος Νικολάου, επαγγελματικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος (CSEO).

Ο Δρ. Νικολάου στο ΚΥΠΕ

«Ο Ήλιος είναι μία τεράστια πηγή ενέργειας που έχει άμεση αλληλεπίδραση με την Γη μας, άρα και την ζωή μας. Η κατανόηση λοιπόν των βασικών μηχανισμών του Ήλιου και των τρόπων με τους οποίους ελέγχει την Ηλιόσφαιρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Νικολάου.

Ο Δρ. Νικολάου έχει αναπτύξει μοντέλα των οργάνων που θα μετρήσουν το ηλιακό πλάσμα με μεγάλη ευκρίνεια. Τα μοντέλα αυτά θα διαδραματίσουν κύριο ρόλο στην κατανόηση των δεδομένων και την έγκυρη ανάλυσή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτύξει και έχει δημοσιεύσει μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τον έγκυρο προσδιορισμό των ιδιοτήτων του ηλιακού πλάσματος, μέσω των επικείμενων μετρήσεων.

Στο 1/4 της απόστασης Ήλιου-Γης

Το Solar Orbiter ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι στο εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα τον Φεβρουάριο και θα πλησιάσει πολύ περισσότερο στον Ήλιο σε λιγότερο από δύο χρόνια. Εν τέλει, θα πλησιάσει στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα, που είναι σχεδόν το ένα τέταρτο της απόστασης μεταξύ Ήλιου και Γης.

Οι πρώτες φωτογραφίες του Solar Orbiter, της νέας αποστολής των ESA και NASA για την παρατήρηση του Ήλιου, αποκάλυψαν πανταχού παρούσες μικροσκοπικές ηλιακές εκλάμψεις, που ονομάστηκαν ‘φωτιές κατασκήνωσης’, κοντά στην επιφάνεια του πιο κοντινού μας αστεριού, αναφέρει η ESA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της αποστολής, η παρατήρηση φαινομένων που δεν ήταν δυνατό να παρατηρηθούν με τέτοια λεπτομέρεια στο παρελθόν, αποτελεί ένδειξη για το τεράστιο δυναμικό του Solar Orbiter.

Το Solar Orbiter, που εκτοξεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020, μεταφέρει έξι όργανα τηλεπισκόπησης ή τηλεσκόπια που φωτογραφίζουν τον Ήλιο και το εγγύς περιβάλλον και τέσσερα in situ όργανα που παρακολουθούν το περιβάλλον γύρω από το διαστημόπλοιο. Συγκρίνοντας τα δεδομένα και από τα δύο σετ οργάνων, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη δημιουργία του ηλιακού ανέμου, ενός ρεύματος φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο που επηρεάζει ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

Οι ‘φωτιές κατασκήνωσης’ που εμφανίζονται στο πρώτο σετ φωτογραφιών ελήφθησαν από το Extreme Ultraviolet Imager (EUI) κατά τη διάρκεια του πρώτου περιήλιου του Solar Orbiter, το κοντινότερο σημείο στον ήλιο από την ελλειπτική τροχιά του διαστημοπλοίου. Εκείνη τη στιγμή, το διαστημόπλοιο βρισκόταν μόλις 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο, σχεδόν στη μισή απόσταση μεταξύ της Γης και του άστρου.

«Οι ‘φωτιές κατασκήνωσης’ αποτελούν μικρούς συγγενείς των ηλιακών εκλάμψεων που μπορούμε να παρατηρήσουμε από τη Γη, εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια φορές μικρότερες», δηλώνει ο David Berghmans του Βασιλικού Παρατηρητηρίου του Βελγίου (ROB), Κύριος Ερευνητής του οργάνου EUI, που λαμβάνει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από τα κατώτερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας, γνωστής και ως ηλιακό στέμμα.

«Ο ήλιος ίσως να μοιάζει ήρεμος με πρώτη ματιά, αλλά όταν παρατηρήσει κανείς λεπτομερώς, μπορεί να δει αυτές τις μικροσκοπικές εκλάμψεις οπουδήποτε κι αν κοιτάξει», είπε. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν οι ‘φωτιές κατασκήνωσης’ είναι απλά μικρές εκδοχές των μεγάλων εκλάμψεων ή εάν υποκινούνται από διαφορετικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη θεωρίες ότι αυτές οι μικροσκοπικές εκλάμψεις ίσως να συμβάλλουν σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστηριώδη φαινόμενα του Ήλιου, τη θέρμανση του στέμματος. «Αυτές οι ‘φωτιές κατασκήνωσης’ είναι απολύτως ασήμαντες η καθεμία από μόνη της, όμως συναθροίζοντας την επίδραση όλων στον Ήλιο ίσως αποτελούν την κύρια πηγή θέρμανσης του ηλιακού στέμματος», δηλώνει ο Frédéric Auchère, του Institut d`Astrophysique Spatiale (IAS), Γαλλία, Αναπληρωτής Κύριος Ερευνητής του EUI.

Το ηλιακό στέμμα είναι το πιο εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου που εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, δηλαδή τάξεις μεγέθους θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου, με τη ‘δροσιά’ των 5.500 °C. Μετά από πολλές δεκαετίες μελετών, οι φυσικοί μηχανισμοί που θερμαίνουν το στέμμα εξακολουθούν να μην είναι πλήρως κατανοητοί και η εξερεύνησή τους αποτελεί το ‘ιερό δισκοπότηρο’ της ηλιακής φυσικής.

«Προφανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς, ωστόσο ελπίζουμε ότι συνδυάζοντας αυτές τις παρατηρήσεις με μετρήσεις από τα υπόλοιπα όργανα που ‘αγγίζουν’ τον ηλιακό άνεμο καθώς περνά από το διαστημόπλοιο, θα μπορέσουμε εν καιρώ να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα από αυτά τα μυστήρια», δηλώνει ο Γιάννης Ζουγανέλης, Αναπληρωτής Επιστήμονας Έργου του Solar Orbiter στην ESA.

ΛΗΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ – ΜΙΑ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΣ!

0

Η κυρία Λυδία, ολοκληρώνοντας το διάβασμα από κάποιες μικρές σημειώσεις που κράτησε σε μια στιγμή έμπνευσής της, όπως μου είπε, ένιωσε την ανάγκη να κλείσει με το εξής: «Ληδία Μελισσά Γαβριηλίδου – Κύπρια Πολίτης». Προφανώς αυτό, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια συνειδητοποίηση του ενεργού ρόλου που καλείται να επιτελέσει στην κοινωνία. Μια σχέση με τον κόσμο, η οποία ήταν εμφανέστατο πως πηγάζει από την έμφυτη της ανάγκη να προσφέρει, θεωρώντας το περιβάλλον άρρηκτα δεμένο με τον τόπο, τους ανθρώπους και την ευημερία τους. Έτσι, παρά τα 80 της χρόνια, παραμένει μια άοκνη γυναίκα, η οποία ζει για να υπηρετεί τις αρχές και τις πεποιθήσεις της. Πολλές φορές, με μια εφηβική αφέλεια που δεν της επιτρέπει να κάνει πίσω… Έτσι, με χαρά δέχθηκε να μας φιλοξενήσει στον «χώρο της», στην Ενόραση, έναν κοινωνικοπολιτιστικό όμιλο που συμμετέχει με χαρά, κοινωνώντας την ενέργεια και τις ανησυχίες της με άλλους. Σε αυτό τον χώρο, παραχώρησε και έναν πίνακά της, «Τα δάκρυα της Αφροδίτης», με ιδιαίτερους συμβολισμούς για το περιβάλλον και το νησί μας, την Κύπρο. Για τον οποίο προσφέρθηκε με χαρά να μας μιλήσει.

 – Ποια η σχέση σας με τη ζωγραφική; Εγώ ασχολήθηκα με διάφορες εργασίες. Όμως αγαπώ την ζωγραφική. Έτσι, για κάποιο καιρό παρακολούθησα και μαθήματα στη σχολή του Νίκου Κουρούσιη. Αυτό τον πίνακα τον ζωγράφισα αρκετά χρόνια πριν. Τώρα όμως νιώθω ότι είναι και πάλι επίκαιρος.

– Δηλαδή;

Έχει συμβολισμούς που περιγράφουν ακόμη και τώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και για την Κύπρο, αλλά και για το περιβάλλον. Πολλές φορές σκέφτομαι το περιβάλλον, τρόπους να το προστατεύουμε.

 – Πείτε μας για τον πίνακα. Ποιοι είναι αυτοί οι συμβολισμού;

Τα δάκρυα της Αφροδίτης είναι οι ανεμώνες, όταν σκοτώθηκε ο Άδωνης. Οι κόκκινες ανεμώνες είναι το αίμα του Άδωνη. Αυτά τα δάκρυα όμως έρχονται στην επιφάνεια και τώρα. Τώρα η Αφροδίτη κλαίει για την αγαπημένη της Κύπρο που είναι ημικατεχόμενη και απειλείται ξανά το τελευταίο διάστημα πιο έντονα. Αλλά, τα δάκρυα κυλούν και για τον πλανήτη που καίγεται.

– Βλέπω όμως και κεριά….

Ναι, τα κεριά είναι σβησμένα, σαν τον πλανήτη μας που σβήνει σιγά σιγά. Μαζί με τα όνειρα της Αφροδίτης. Η προσφορά, η αγάπη… Οι ιεροί κήποι της Θεάς Αφροδίτης. Αυτά τώρα είναι λες και καίγονται ξανά.

– Παρακολουθείτε τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα;

Ναι, και αφιερώνω πολύ χρόνο για να σκέφτομαι λύσεις, οι οποίες πολλές φορές μένουν στα χαρτιά. Κάποιες φορές είναι αναγκαίες και οι θέσεις εργασίες, όπως πχ σε κάποια εργοστάσια. Για κάθε πρόβλημα όμως, πιστεύω ότι υπάρχουν περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις.

 

Τι σας λυπεί περισσότερο στην Κύπρο;

Λυπάμαι πάρα πολύ όταν βλέπω σκουπίδια πεταμένα. Στρώματα, καναπέδες, καρέκλες. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας χώρος, όπως υπήρχε παλαιότερα, όπου θα διορθώνονταν και θα μεταπωλούνταν. Το ίδιο και με τα ξύλα. Με θλίβει που ο κόσμος δεν έχει συνείδηση.

Πείτε μας για την ιστορία και την καταγωγή σας…

Ο πατέρας μου ήταν Μικρασιάτης. Από την Μερσίνη, μετά πήγαν Σμύρνη και μετά το 1920 ήρθαν Κύπρο. Ήρθαν πριν την μικρασιάτικη καταστροφή. Η μητέρα μου πάλι ήταν από τους Άγιους Ομολογητές. Ο πατέρας μου είχε πάει Σκωτία για σπουδές, σπούδασε μηχανική. Έζησε εκεί 10 χρόνια. Ήρθε πίσω με ένα κομπόδεμα. Είναι ωραία ιστορία.

– Για πείτε μας…

Τότε, μετά τον πόλεμο, πολλές κυρίες φιλοξενούσαν φοιτητές. Ο πατέρας μου έμενε σε μια κυρία για 10 ολόκληρα χρόνια και πλήρωνε ενοίκιο. Η κυρία αυτή, έπαιρνε το ενοίκιο και το φύλασσε στην τράπεζα. Όταν θα έφευγε, του το επέστρεψε με τόκο. Χωρίς πότε να του το πει νωρίτερα. Έτσι, ως ένδειξη σεβασμού, έδωσε το όνομά της στο πρώτο του παιδί. Σε εμένα.

– Τι άλλο σας προβληματίζει;

Έχω δει ότι κρατήσατε σημειώσεις γι’ αυτά που σας απασχολούν. Ναι, γράφω αυτά που θέλω να θυμάμαι, όταν νιώθω ότι έχω έμπνευση. Με προβληματίζει το ότι πλέον καιγόμαστε. Είχαμε τις πιο ζεστές θερμοκρασίες από όλες τις μεσογειακές χώρες. Φταίμε κι εμείς που δεν διεκδικούμε τα περβόλια μας, τους κήπους μας. Τους αφήσαμε να ξεραθούν. Πολλά κόπηκαν για καυσόξυλα.

– Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητα. Μπορούμε να τα ξαναφυτέψουμε, να δροσίσουμε τη γη. Σίγουρα όμως και οι πόλεμοι γύρω μας έχουν φέρει το ίδιο αποτέλεσμα, ερημοποίησης της γης.

– Κάτι άλλο που θα θέλατε να θίξετε; Ένα άλλο πρόβλημα της κοινωνίας μας που θα ήθελα να θίξω είναι το ότι πολλοί από τους ηλικιωμένους μας νιώθουν αποξενωμένοι. Δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν ούτε το διαδίκτυο. Θα μπορούσαν να γίνουν κέντρα, όπου ο καθένας θα μπορούσε να παίρνει το laptop ή το έξυπνο τηλέφωνό του και να του δείχνουν ό,τι χρειάζεται, χωρίς πίεση ή άγχος.

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

0

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα έξοδα. Κλείδωσαν το τροχοκάθισμα του άντρα που πάσχει από Αλτσχάιμερ και έχει παραπληγία, σε ένα δωμάτιο με σκοπό να ασκήσουν πίεση για την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού ενός μήνα για τα έξοδα διαμονής του στο χώρο. Το παράπονο υποβλήθηκε το 2017 στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη σύζυγο του ασθενή και στρεφόταν κατά της υπεύθυνης της Στέγης Ηλικιωμένων.

Η σύζυγος του ασθενή ανέφερε ότι ο άντρας της διακινείται με τροχοκάθισμα και λαμβάνει αναπηρικό επίδομα, διέμενε στην εν λόγω στέγη για περίοδο περίπου έξι μήνες κατά το 2017. Ωστόσο, ύστερα από νοσηλεία του, λόγω πνευμονικής λοίμωξης, σε ιδιωτικό νοσοκομείο και εξαιτίας της δυσαρέσκειας της οικογένειας σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας, η οικογένεια αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλο χώρο. Ως εκ τούτου, ο γιος του παραπονούμενου επισκέφθηκε τη Στέγη, προκειμένου να παραλάβει τα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου και του τροχοκαθίσματος του, όταν με έκπληξη πληροφορήθηκε από την υπεύθυνη της Στέγης ότι αυτό βρισκόταν κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο και θα μπορούσαν να το παραλάβουν μόνο μετά την εξόφληση των οφειλόμενων τροφείων για την περίοδο 1/10/2017 – 7/11/2017. Αποτέλεσμα τούτου ήταν ο ανάπηρος άντρας να παραμείνει για τρεις ημέρες κλινήρης, καθώς του στερείτο το τροχοκάθισμα με το οποίο μπορούσε να διακινηθεί, μέχρι που η σύζυγός του πλήρωσε τελικά τα τροφεία, παρά τις αντιρρήσεις που είχε για το ύψος τους.

Ακολούθως , η σύζυγος του ασθενή προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, καθώς και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά της υπεύθυνης της εμπλεκόμενης Στέγης ήταν ανάρμοστη, απάνθρωπη και εκβιαστική έναντι της ίδιας και του συζύγου της και προκάλεσε άγχος και ταλαιπωρία στην οικογένειά τους.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη στην έκθεση της αναφέρει ότι η κατακράτηση ενός τεχνικού μέσου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διακίνηση και κατ’ επέκταση για την άσκηση όλων των δικαιωμάτων του ατόμου με αναπηρία, είναι ανεπίτρεπτη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή, καθώς συνιστά προσβολή τόσο της αξιοπρέπειας όσο και της αυτονομίας του ατόμου. Περαιτέρω, λόγω του εκβιαστικού και εκφοβιστικού χαρακτήρα του εν λόγω μέτρου, το άτομο που αποστερείται του αναγκαίου για την κινητικότητά του τεχνικού μέσου, ενδέχεται να βιώνει αισθήματα αγωνίας, ανασφάλειας, εξευτελισμού και κατωτερότητας. Η εν λόγω συμπεριφορά, σύμφωνα με την Επίτροπο, αγγίζει τα όρια της εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Επίσης σημειώνει στην έκθεση ότι η υποχρέωση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται όχι μόνο στο κράτος, αλλά και σε όλα τα πρόσωπα, ώστε να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να βλάψει ένα συνάνθρωπό τους. Μεγαλύτερη δε ευθύνη, όπως σημειώνεται στην έκθεση, έχουν οι διευθύνσεις χώρων φιλοξενίας που φροντίζουν άτομα με αναπηρίες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους.

Η Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη τονίζει ότι οι διορθωτικές κινήσεις είναι απαραίτητες σε περιπτώσεις που διακυβεύονται τα δικαιώματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και προβαίνει σε δύο εισηγήσεις:

α) Καλεί τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, σε σχέση με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που προστατεύονται από τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ, να προχωρήσουν τάχιστα και χωρίς άλλη καθυστέρηση σε σχετική ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και καθοδήγηση τόσο των λειτουργών ευημερίας που διενεργούν ελέγχους στις Στέγες Ευγηρίας όσο και των διευθύνσεων και του προσωπικού των Στεγών, με ταυτόχρονη παρακολούθηση της συμμόρφωσης τους με τα όσα απορρέουν από τη Σύμβαση και τις συστάσεις της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων και

β) Χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα («Ο περί Λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ενηλίκων Νόμος του 2018»), κάτι που αποτελεί και εισήγηση της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων, με την προσδοκία ότι η νέα νομοθεσία θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις πρόνοιες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ατόμων που φιλοξενούνται στις Στέγες.

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

0

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, εκφράζοντας μάλλον και άλλα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας για την αποστασιοποίηση όσων εργάζονται σε έναν επαγγελματικό χώρο και κυρίως η μείωση του αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο ίδιο γραφείο-υποστατικό είναι το κυριότερο μέτρο που πρέπει να ληφθεί σε αυτή τη φάση για να μειωθεί περαιτέρω η διασπορά του ιού σε χώρους εργασίας.

Συνάγεται από το γραπτό κείμενο που ετοίμασε ο κ. Τσιούτης, ότι τα μέτρα αποστασιοποίησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα στην εργασία από το σπίτι, καθώς επίσης η τοποθέτηση διαχωριστικών μεταξύ των γραφείων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και η αλλαγή της διαρρύθμισης στα επαγγελματικά υποστατικά, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατό οι επαφές μεταξύ μελών του προσωπικού, κρίνονται από τον συγκεκριμένο επιστήμονα πιο επείγοντα και σημαντικά σήμερα, έναντι άλλων μέτρων που προτείνονται μέσα από την ίδια παρουσίαση, όπως η βελτίωση του αερισμού των γραφείων, ακόμα και η χρήση μασκών και το πλύσιμο των χεριών, καθώς αυτά τα μέτρα (ιδιαίτερα η ατομική προστασία) θεωρούνται, από τον καθηγητή, δεδομένο ότι εφαρμόζονται…

Εκτιμάται ότι η παρουσίαση Τσιούτη αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης για επίσπευση της λήψης αποφάσεων για μείωση του αριθμού των εργαζομένων που προσέρχονται στους χώρους εργασίας (είτε με τηλεργασία, είτε με βάρδιες),ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεγαλύτερης διασποράς και να περιοριστούν οι πιθανότητες αναστολές εργασιών πολλών επιχειρήσεων, αλλά για την ώρα φαίνεται ότι δεν υιοθετούνται οι προτάσεις του. 32% σε χώρους γραφείου

Μια σημαντική πληροφορία που δόθηκε από τον κ. Τσιούτη σε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας του χώρου εργασίας για τη μετάδοση του Covid-19. Αξιοποιώντας στοιχεία που αφορούν 970 κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, στα καταγεγραμμένα στοιχεία των οποίων περιλαμβάνεται και ο χώρος εργασίας τους, ο καθηγητής ανέφερε ότι το 32% των κρουσμάτων αφορούν εργαζόμενους σε χώρους γραφείου.

Από τα 970 άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό και περιλήφθηκαν στη μελέτη του κ. Τσιούτη (από σύνολο 1870 κρουσμάτων έως τις 5/10), οι 169 είναι προσοντούχοι (σ.σ. επαγγελματίες) υγείας (17,4%) και ακολουθούν «βοηθοί ειδικών του νομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού τομέα και ασκούντες συναφή επαγγέλματα» με 80 περιστατικά (8,2%), γραφείς εξυπηρέτησης πελατών (64), καθαριστές και βοηθοί (60), απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών (51), τεχνίτες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων, επίπλων, ειδών ένδυσης, υποδημάτων, προϊόντων δέρματος και παρόμοιοι (50), βοηθοί λογιστών, συμβούλων και άλλων ειδικών επιχειρήσεων και διοίκησης (49), γραφείς γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο (49), απασχολούμενοι στις πωλήσεις (43), ειδικοί του νομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού κλάδου (40), αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων (37), εκπαιδευτικοί (36), κ.α.

Δεδομένου ότι η επεξεργασία των στοιχείων από τον κ. Τσιούτη έδειξε ότι οι επαγγελματικοί χώροι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για μετάδοση του ιού, ο καθηγητής προτείνει επιπλέον τα ακόλουθα για μείωση των πιθανοτήτων διασποράς:

Καθορισμός ατόμου/λειτουργού που θα επιβλέπει την τήρηση των πρωτοκόλλων.

Τήρηση σε καθημερινή βάση λίστας παρουσιών εργαζομένων.

Ομαδοποίηση προσωπικού: Χωρισμός σε σταθερές ομάδες εργασίας προσωπικού, οι οποίες δεν θα έχουν επαφή μεταξύ τους, π.χ. διαφορετικοί χώροι εργασίας ή/και διαφορετικά ωράρια.

Τηλεργασία: Εργασία από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό. Ο κ. Τσιούτης προτείνει όπως η τηλεργασία καλύπτει κυκλικά το 30% του προσωπικού.

Κυκλικό ωράριο: Βάρδιες ομάδων προσωπικού, με χρονικό διάστημα μεταξύ αλλαγής βαρδιών.

Ξεχωριστά διαλείμματα προσωπικού/ομάδων.

Μείωση μη αναγκαίων ταξιδιών.

Περιορισμός αριθμού και χρόνου παραμονής εξωτερικών επισκεπτών.

 

 

 

 

 

 

 

Δυσοσμία στους δήμους από καμένα σκουπίδια!

0

Έντονη και ανυπόφορη η δυσοσμία καμένων σκουπιδιών στους δήμους των Πολεμιδιών και του Ύψωνα. Τεράστιο χαρακτηρίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των δήμων κυρίως τις βραδινές ώρες. Πολλοί είναι οι πολίτες που διαμαρτύρονται για την κατάσταση , και καταγγέλλουν πως με αυτή τη κατάσταση προκαλούνται αναπνευστικά προβλήματα σε ευάλωτες ομάδες που κατοικούν στην περιοχή, ενώ επισημαίνουν πως εισπνέουν αέρα που περιέχει τοξίνες και η όλη κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ο Παντελής Ευτυχίου δήμαρχος του Ύψωνα, τοποθετείται επί του θέματος και λέει: «Ως δήμος έχουμε προωθήσει το θέμα σε επίπεδο Υπουργείου και έχει δώσει οδηγίες προς τον ΟΕΔΑ να προχωρήσει σε προσφορά για να γίνει επιχωμάτωση έτσι ώστε να σφραγιστούν τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της καύσης, μέχρι να γίνει πλήρης αποκατάσταση». Ο κ. Ευτυχίου σημείωσε πως «το όλο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό». Εξήγησε ότι το θέμα της έντονης δυσοσμίας προέρχεται από τον πρώην σκυβαλότοπο Βατί λόγω των σκουπιδιών που αποσυντίθενται. Τα σκουπίδια στη σήψη τους δημιουργούν μεθάνιο με αποτέλεσμα λόγω της ζέστης να κάνουν ανάφλεξη. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται καπνοί και ρηγάτα εκεί που στοιβάζονται. «Όταν φυσάει βόρεια η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική», επισημαίνει ο δήμαρχος, λέγοντας πως το μεγαλύτερο πλήγμα το επωμίζονται οι δημότες του.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «την περασμένη Παρασκευή είχαμε προβεί σε επιτόπια επίσκεψη στο σημείο. Το όλο ζήτημα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρία του συμβουλίου του ΟΕΔΑ, για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι», είπε.

Ο κ. Ευτυχίου καταληκτικά σημείωσε πως «το πρόβλημα με την δυσοσμία θα πρέπει να το λύσει η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), η οποία έχει τη δικαιοδοσία και διαχείριση του πρώην σκυβαλότοπου Βατί, μαζί με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο έχει αναλάβει τη μόνιμη αποκατάσταση του χώρου βάσει των μελετών που έχουν γίνει».

Εκλογές Η.Π.Α – Δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ

0

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ομιλία του στην Τζόρτζια την Παρασκευή, δήλωσε αστειευόμενος πως εάν χάσει τις επερχόμενες εκλογές , τότε ίσως να εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς η 3η Νοεμβρίου πλησιάζει.

«Ξέρετε κάτι; Το να αγωνίζομαι εναντίου του χειρότερου υποψηφίου στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής με πιέζει» είπε ο Τραμπ στο κοινό της Τζόρτια.

«Φαντάζεστε να χάσω; Όλη μου η ζωή- τι θα κάνω; Θα πω, έχασα από τον χειρότερο υποψήφιο στην ιστορία της πολιτικής! Δεν θα νιώσω τόσο καλά. Ίσως χρειαστεί να φύγω από τη χώρα, δεν ξέρω» πρόσθεσε ο Τραμπ.