Home Uncategorized Επιδείνωση κλιματικών συνθηκών στην ανατολική Μεσόγειο

Επιδείνωση κλιματικών συνθηκών στην ανατολική Μεσόγειο

0

Ερευνά του Ινστιτούτου Κύπρου δεικνύει ότι οι κλιματικές συνθήκες στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς επηρεάζονται και από την κυκλοφορία των ανέμων που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ροή από το βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και των μουσώνων στη νότια Ασία το Καλοκαίρι.

Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι η εργασία διεξάγεται από την ομάδα του καθηγητή Jos Lelieveld, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες (Κύπριους και ξένους) με ειδίκευση στην ατμόσφαιρα και το κλίμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο μελετά, με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, το παρελθόν, παρόν και μέλλον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις κλιματικές αλλαγές στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, ”τυγχάνει μεγάλης προβολής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ).

Το ερευνητικό έργο C8, του οποίου ηγείται ο Καθηγητής Jos Lelieveld, παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ΕΣΕ ως ιστορία επιτυχίας, μαζί με άλλα έργα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές.

Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, με την ευκαιρία της τελευταίας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου ασχολείται με πτυχές της ατμοσφαιρικής χημείας και των αερολυμάτων (σωματίδια, ανθρωπογενή και μη) και τις σύνθετες αλληλεπιδράσεις τους με τον υδρολογικό κύκλο (σύννεφα και βροχοπτώσεις) στο ζεστό και ξηρό κλιματικό υπόβαθρο της ανατολικής Μεσογείου.

Τα ζητήματα αυτά μελετώνται σε συνδυασμό με τη χρήση ατμοσφαιρικών και κλιματικών μοντέλων και την ανάλυση επίγειων και δορυφορικών μετρήσεων χημικών και μετεωρολογικών παραμέτρων.

Exit mobile version