Home Uncategorized Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα κοντά σε συμφωνία για τα φωτοβολταϊκά

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα κοντά σε συμφωνία για τα φωτοβολταϊκά

0

Ορατή φαντάζει η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κίνας πάνω στο ζήτημα της επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Οι Κινέζοι επιδιώκουν την αντικατάσταση των ιδιαιτέρως υψηλών δασμών που προτείνει η Κομισιόν με μια ταρίφα της τάξης των 0,55 Ευρώ ανά Βατ για τα κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στην Ευρώπη, η οποία ενδέχεται να κυμανθεί στο ακόμα χαμηλότερο επίπεδο των 0,54 Ευρώ ανά Βατ.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς μένει να διευθετηθεί το ζήτημα της επιβολής ανώτατου ορίου στην “εισαγόμενη ισχύ” και τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας.

Το “ταβάνι” στην εισαγόμενη ισχύ αναμένεται να κυμανθεί στο 60% της συνολικής ζήτησης για φωτοβολταϊκά στοιχεία στην Ευρώπη από 80% που υπολογιζόταν πριν ξεσπάσει η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Κομισιόν επιθυμούσε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας πριν την καταληκτική ημερομηνία της 6ης Αυγούστου, ωστόσο μιας και αυτό δεν κατέστη εφικτό ενδέχεται να επιβληθεί προσωρινή διακοπή στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 6 Ιουνίου την επιβολή αρχικού δασμού 11,8% στα κινεζικά φωτοβολταϊκά με την προοπτική της διαμόρφωσής τους 47,6% κατά μέσο όρο από τις 6 Αυγούστου 2013 και εντεύθεν (37,3%-67,9%) εάν έως τότε δεν είχε εξευρεθεί συμβιβαστική λύση.

Exit mobile version