Home Uncategorized Ποδηλατόδρομοι παντού και πουθενά

Ποδηλατόδρομοι παντού και πουθενά

0
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
Κούφια τα λόγια και αόρατες οι πράξεις των αρμοδίων
 
Η υλοποίηση τούτου του έργου απαιτεί θάρρος και υπεύθυνους με όραμα και αγάπη για το περιβάλλον Η απουσία οράματος και το κενό στα λόγια των αρμόδιων υπηρεσιών φανερώνεται ακόμη μια φορά στο θέμα της κατασκευής ποδηλατοδρόμων για τη διευκόλυνση των ποδηλάτων και την προώθηση του ποδήλατου ως εναλλακτικού και κυρίως φιλικού στο περιβάλλον μέσου μεταφοράς.
 
Και ενώ το προηγούμενο έτος είχαμε ακούσει τόσες πολλές πανηγυρικές διακηρύξεις και εξαγγελίες έργων για τη δημιουργία τόσων χιλιάδων χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων σήμερα βλέπουμε ότι η υλοποίηση τούτου του έργου απαιτεί θάρρος και υπεύθυνους με όραμα και αγάπη για το περιβάλλον.
 
Άκρως θετικό είναι το γεγονός ότι οι ποδηλάτες στην Κύπρο αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Παρατηρείται δηλαδή αύξηση στη χρήση του ποδηλάτου είτε από Κύπριους είτε από αλλοδαπούς, οι οποίοι το επιλέγουν ως μέσο μεταφοράς βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτός τους αφού αναγκάζονται από την Πολιτεία και τις τοπικές Αρχές να το οδηγούν στους αυτοκινητόδρομους.
 
Βλέπουμε με λύπη ότι στα Τοπικά Σχέδια προβλέπεται η κατασκευή ποδηλατοδρόμων μεγάλου και ικανοποιητικού μήκους ποδηλατοδρόμων και όμως αυτό μένεις στο χαρτί αφού επί του εδάφους οι ποδηλατοδρόμοι εκτείνονται μόνο κάποια διάσπαρτα χιλιόμετρα.
 
Τα σχέδια προβλέπουν μόνο για τη Λευκωσία υπολογίζεται ποδηλατοδρόμους μήκους πενήντα χιλιομέτρων και σε αυτούς περιλαμβάνεται, χωρίς ακόμη να έχει υλοποιηθεί, ο ποδηλατοδρόμος που θα περάσει από το Προεδρικό και θα καταλήξει δίπλα από το παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Οι σχετικά αργοί ρυθμοί στην κατασκευή ποδηλατοδρόμων οφείλονται και στο γεγονός ότι τα μεγάλα πολεοδομικά έργα που προωθούνται καθυστερούν, οπόταν μαζί τους καθυστερεί και η υλοποίηση των ποδηλατοδρόμων. Παράλληλα, υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι όχι μόνο του Δήμου Λευκωσίας αλλά και των υπόλοιπων δήμων της μείζονος Λευκωσίας έχουν κατασκευαστεί την εποχή που δεν γινόταν καν σκέψη για την κατασκευή οργανωμένων ποδηλατοδρόμων, οπόταν το πλάτος τους δεν επιτρέπει τη χάραξη ποδηλατοδρόμων.
 
Ανασφάλεια και τρόμος
Ακόμη και αυτοί οι ποδηλατοδρόμοι που έχουν κατασκευαστεί πάσχουν στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του χρήστη ποδηλάτη. Δεν τηρούνται δηλαδή κάποια πρότυπα ασφάλειας, όπως η απόσταση ασφαλείας από τους αυτοκινητοδρόμους και ο χωρισμός των δρόμων και των ποδηλατοδρόμων δεν γίνεται με στερεά και ασφαλή κιγκλιδώματα. Δεν υπάρχουν δηλαδή εκείνα τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, που θα συγκρατήσουν ένα αυτοκίνητο, όταν αυτό εξέλθει της πορείας του για να συγκρουστεί τελικά με κάποιο ποδηλάτη, που έτυχε εκείνη την ώρα να ποδηλατεί στον παράλληλο ποδηλατοδρόμο.
 
Πέραν των ενήλικων φίλων του ποδηλάτου και πολλών τουριστών, το ποδήλατο χρησιμοποιούν και τα παιδιά μας αφού είναι το φυσικό μέσο μετακίνησης των ανηλίκων. Επομένως, οι ανύπαρκτοι έως επικίνδυνοι ποδηλατοδρόμοι είναι εις βάρος της ασφάλειας των νέων, αυτών που θα καταψήφιζαν κάθε κόμμα ή βουλευτή αν είχαν το δικαίωμα ψήφου.
 
Καλούμε λοιπόν το υπουργείο Συγκοινωνιών, τις τοπικές Αρχές, την Τροχαία και κάθε εμπλεκόμενη Αρχή να αναθεωρήσουν και να θέσουν επιτέλους ως προτεραιότητα τους το πολίτη-φίλο του ποδηλάτου. Ήρθε η στιγμή η Κύπρος να αποκτήσει τους αναγκαίους ποδηλατοδρόμους και μαζί με αυτό την ποιότητα και ασφάλεια ζωής!
Exit mobile version