Home Uncategorized Πράσινες Επενδύσεις στον ήλιο

Πράσινες Επενδύσεις στον ήλιο

0

Πράσινες Επενδύσεις στον ήλιο

Γράφει η Φιόνα Σφουντούρη
Περιβαλλοντική Επιθεωρήτρια Ενέργειας,MSC Environmental Management


Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές στις περιβαλλοντικές επενδύσεις και ιδιαίτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.Τι είναι όμως οι ΑΠΕ; Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο ήλιος,ο άνεμος,το νερό και άλλες.Για την εκμετάλλευση αυτής της ενέργειας δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, για παράδειγμα εξόρυξη ή καύση, όπως απαιτούνταν μέχρι σήμερα για την παραγωγή ενέργειας.Στις εναλλακτικές,ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αρκεί η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Επίσης, η πράσινη ενέργεια είναι «φιλική»προς  το περιβάλλον, εφόσον με την παραγωγή της δεν αποδεσμεύονται υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως στην παραγωγή των υπόλοιπων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι οι ΑΠΕ θεωρούνται από πολλούς,η αρχή  για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.

Βασιλιάς των επενδύσεων στην παραγωγή πράσινης ενέργειας δικαιωματικά στέφονται τα φωτοβολταϊκά.Τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν οι συζητήσεις για τις επενδύσεις σε τέτοια συστήματα και ειδικότερα στα οικονομικά οφέλη που αποφέρουν. Και πώς να μην γίνονται τέτοιες συζητήσεις την στιγμή που η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που είναι προικισμένες με το δώρο του ήλιου.Εύλογα επομένως,η Κύπρος έχει ξεκινήσει να επενδύει στο ισχυρότερο στοιχείο της φύσης,τον Ήλιο, για να αναπτύξει την βάση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας.Ποια πλεονεκτήματα και ποια μειωνεκτήματα μπορεί να έχει μια τέτοια επένδυση;

Αρχικά,επενδύοντας στα φωτοβολταϊκά συστήματα ουσιαστικά επενδύει κανείς σε μια τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον,με πρώτη ύλη την ίδια την ηλιακή ενέργεια που  είναι ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, διατίθεται παντού και το καλύτερο,είναι εντελώς δωρεάν! Επίσης,αν πληρούνται κάποια τυπικά κριτήρια,μπορεί ο οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει φ/β συστήματα  όπου επιθυμεί αρκεί να βρίσκεται κοντά στους αντίστοιχους καταναλωτές ενέργειας.Ακόμα ένα ισχυρό πλεονέκτημα είναι ότι η λειτουργία του συστήματος είναι ολοσχερώς αθόρυβη και οι απαιτήσεις συντήρησης  του είναι πολύ μικρές.Ενδεικτικά, οι κατασκευαστές εγγυώνται τα «κρύσταλλα» για 20-30 χρόνια λειτουργίας και αυτή η μεγάλη διάρκεια ζωής δίνει σιγουριά στον επενδυτή. 
Τα δύο όμως μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τους είναι το σχετικά σταθερό κέρδος από την παραγωγή ενέργειας σε μια μακρόπνοη επένδυση που δίνει μια αίσθηση μειωμένου ρίσκου σε αυτήν,όπως επίσης και το προνόμιο της ενεργειακής αυτονομίας.

Το μόνο ίσως μειονέκτημα που θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι το κόστος τους, το οποίο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις παραμένει ακόμη σχετικά υψηλό και η αδειοδοτική διαδικασία που μέχρι τώρα κυμαίνεται χρονικά στους έξι μήνες. 

Είναι προφανές επομένως, πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων και με την ορθή έρευνα αγοράς μπορεί να επιλέξει ο επενδυτής την προσφορότερη λύση. Σημαντικό κρίνεται,να επιλεγούν αξιόπιστοι και έμπειροι συνεργάτες που θα εγγυηθούν τόσο το κέρδος όσο και την ποιότητα της επένδυσης σας. Γιατί λοιπόν να καθυστερεί κανείς; Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύεται,τα φωτοβολταϊκά φαίνεται πως μπορούν να εγγυθούν το κέρδος και την ασφάλεια της επένδυσης σας.Σκεφτείτε οικο-λογικά!
Exit mobile version