Home Uncategorized Σε Επαγρύπνηση το Συμβούλιο Ασφαλείας Τροφίμων

Σε Επαγρύπνηση το Συμβούλιο Ασφαλείας Τροφίμων

0
ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για διοξίνες

Το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα της πρόσφατης διατροφικής κρίσης διοξινών σε προϊόντα ζωικής προέλευσης λόγω επιμολυσμένων ζωοτροφών,

που ξέσπασε στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τη σύσταση του ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ενημέρωσης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) ότι δεν είναι πλέον απαραίτητα περαιτέρω επίσημα μέτρα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου, η τελευταία ενημέρωση μέσω του RASFF αναφέρει ότι το όλο θέμα έχει φθάσει σ’ ένα στάδιο όπου δεν είναι πλέον απαραίτητα περαιτέρω επίσημα μέτρα.
 
Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το όλο θέμα και μέσω των ήδη εφαρμοζόμενων πολυετών προγραμμάτων και μέσω έκτακτων ελέγχων που διενεργούνται, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της Γερμανίας για τα επιμολυσμένα με διοξίνες προϊόντα ζωικής προέλευσης, το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων επιλήφθηκε άμεσα του θέματος και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου – Υγειονομικές Υπηρεσίες και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες – λήφθηκαν δείγματα εισαγομένων τροφίμων ζωικής προέλευσης για ανάλυση.
 
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων κατέδειξαν ότι όλα τα δείγματα ήταν εντός των θεσμοθετημένων ορίων για διοξίνες που ορίζονται στο σχετικό Κανονισμό 1881/2006 της ΕΕ και μάλιστα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παρόμοια χαμηλά επίπεδα διοξινών σε τρόφιμα παρατηρούνται από το 2004 στην Κύπρο, στα πλαίσια των εφαρμοζομένων προγραμμάτων ελέγχου για διοξίνες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ.
 
Επιπρόσθετα το Τμήμα Γεωργίας ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων ότι δεν εισήχθηκαν στην Κύπρο ζωοτροφές ούτε πρώτες ύλες ζωοτροφών από τη Γερμανία. Οι συντονισμένες ενέργειες και προσεγγίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών μέσω του Συμβουλίου Ασφάλειας Τροφίμων τόσο για τις διατροφικές κρίσεις (π.χ. διοξινών) όσο και για τα εφαρμοζόμενα πολυετή προγράμματα ελέγχου τροφίμων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην πρόληψη, διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα με σκοπό τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των τροφίμων, καταλήγει η ανακοίνωση.
Exit mobile version