Home Uncategorized Στα 30 MW το ρεύμα από τα κατεχόμενα

Στα 30 MW το ρεύμα από τα κατεχόμενα

0
Σταδιακή η αύξηση της ισχύος
Στα 30 MW το ρεύμα από τα κατεχόμενα


 
Στα τριάντα MW (μεγαβάτ) αυξήθηκε, κατά τη δεύτερη ημέρα, η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος που μεταφέρεται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Η αύξηση της ισχύος είναι σταδιακή, για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος και να περιοριστούν τα προβλήματα, που είχαν παρουσιαστεί από την πρώτη στιγμή.

Η αίτηση που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομάτης, ως ιδιώτης, προς την τουρκοκυπριακή εταιρεία ηλεκτρισμού, αφού πήρε το πράσινο φως από την κυβέρνηση, προνοεί για αγορά ρεύματος εντάσεως μέχρι 70 MW σε ώρες αιχμής και μέχρι 120 MW σε ώρες μη αιχμής. Ωστόσο, η παροχή πρέπει να γίνει σταδιακά, λόγω των τεχνικών προβλημάτων.

Η παροχή άρχισε από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού στάλθηκε στα κατεχόμενα εξοπλισμός και ολοκληρώθηκε η σύνδεση των δύο δικτύων στην περιοχή του Σοπάζ. Κατά την πρώτη ημέρα, η παροχή δεν ξεπέρασε τα είκοσι MW, ενώ το δεύτερο 24ωρο η ισχύς αυξήθηκε μερικώς.

Σε πρωινές δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, Χρίστος Χριστοδουλίδης, η όλη διαδικασία ξεκίνησε δοκιμαστικά από τα είκοσι MW κατά την πρώτη ημέρα της σύνδεσης. «Το φορτίο περιορίστηκε, έτσι που να καταστεί δυνατή η πλήρης αξιολόγηση όλων των τεχνικών παραμέτρων, και προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση τυχόν πρόσθετων προβλημάτων στο σύστημα.»

Εξήγησε, ακόμα, ότι το απόγευμα χθες αποφασίστηκε όπως το ύψος του φορτίου που διοχετεύεται από τα κατεχόμενα αυξηθεί στα τριάντα MW ενώ για την όποια περαιτέρω αύξηση, θα πρέπει να προηγηθεί νέα αξιολόγηση. Παραμένει άγνωστο το ύψος του φορτίου που θα μπορεί τελικά να δέχεται το δίκτυο. Επιπλέον, σήμερα είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα κατά την οποία γίνεται η παροχή του φορτίου, και έτσι θα μπορεί να γίνει πιο ακριβής αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Πέμπτη θα αρχίσουν να φτάνουν τα συνολικά 127 εμπορευματοκιβώτιαν από την Ελλάδα, με τον εξοπλισμό που απαιτείται για να στηθούν έως και τρεις κινητές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Ήδη βρίσκονται στην Κύπρο τεχνικοί της ΔΕΗ, οι οποίοι ετοιμάζουν, μαζί με τους τεχνικούς της ΑΗΚ, τις αναγκαίες υποδομές. Οι συγκεκριμένες μονάδες θα είναι σε θέση να παράγουν ρεύμα έως και 70 MW.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία θα αξιολογήσει σήμερα και τις προσφορές που έλαβε από το εξωτερικό για γεννήτριες παραγωγής ρεύματος μεγάλης ισχύος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και να μελετήσει αναθεώρηση των διακοπών στην παροχή ρεύματος, χρειάζεται συνολικά 400 MW ημερησίως.

Exit mobile version