Home Uncategorized Aνησυχούν για την κατάσταση στη Φουκουσίμα

Aνησυχούν για την κατάσταση στη Φουκουσίμα

0
ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Συγκεχυμένες είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων


 Συγκεχυμένες είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων και των αρμοδίων πολιτικών παραγόντων της υφηλίου, για την έκταση του πυρηνικού κινδύνου από την Ιαπωνία. Ενοχλημένος με τις εκτιμήσεις ότι «τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου» εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκίγια Αμάνο, ο οποίος σπεύδει στην Ιαπωνία και στον πληγέντα από τον σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, για επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης στους αντιδραστήρες.

Η ενόχληση αφορούσε τις εκτιμήσεις του αρμόδιου για θέματα Ενέργειας Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσεις ότι οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. «Δεν είναι ώρα να λέμε ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Αυτοί που διαχειρίζονται τον σταθμό κάνουν το μέγιστο που μπορούν για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια των αντιδραστήρων» ήταν το σχόλιο του Γιούκιγια Αμάνο.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε, ακόμα, επικρίνει ως αντιεπαγγελματική την αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας του Φουκουσίμα, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού». Βασίζει, όπως είπε, τις εκτιμήσεις του στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση και «τα απίστευτα μέτρα με τα οποία εργάζονται οι Ιάπωνες», ενώ μέχρι σήμερα ο ίδιος έτρεφε «μεγάλη εκτίμηση για την αξιοσύνη των μηχανικών, την τεχνική ικανότητα, την βιομηχανική ικανότητα, την τελειότητα, και την ιαπωνική ακρίβεια».

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν.
Πέραν του Επιτρόπου για την Ενέργεια, ο οποίος μιλώντας ενώπιον Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε φόβους ότι «δεν έχουμε βιώσει ακόμη το τέλος αυτής της τραγωδίας και αυτής της διεθνούς καταστροφής», και η Γαλλία και η Ρωσία ανησυχούν πως η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Ερίκ Μπεσόν, ισχυρίστηκε ότι η Ιαπωνία χάνει τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε ότι, καθώς ο σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα στο ThreeMileIsland των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1979, δεν λήφθηκε υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Ατομικής Επιτροπής της Ρωσίας, Σεργκέϊ Κιριγένκο, ο οποίος εκτίμησε ότι «επαληθεύτηκε το χειρότερο σενάριο». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση, και ότι οι Ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, για να εκτιμήσουν τους πραγματικούς κινδύνους.

Σημειώνεται ότι, με βάση της εκτιμήσεις της Ιαπωνίας και της IAEA, στη χειρότερη περίπτωση, οποιοδήποτε ραδιενεργό νέφος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ενδεχομένως θα περιορισθεί στο πυκνοκατοικημένο έθνος του Αρχιπελάγους, αντίθετα με τη διασπορά που είχε σημειωθεί μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ουκρανίας, το 1986, όταν είχε μολυνθεί η Λευκορωσία και μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.
Exit mobile version