Home Uncategorized «Ολική αναθεώρηση» της Εκπαίδευσης θέλει ο Κενεβέζος

«Ολική αναθεώρηση» της Εκπαίδευσης θέλει ο Κενεβέζος

0
  Τη χαρτογράφηση, την αξιολόγηση και τον γενικό συντονισμό των προηγούμενων προσπαθειών για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος. Χαρακτηρίζει τη φετινή σχολική χρονιά ως μεταβατική, με απώτερο σκοπό, κατά τον ίδιο, «μια ολική αναθεώρηση» της Εκπαίδευσης.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν, χθες, στο σεμινάριο για τους διευθυντές της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε, από το 2005, που ξεκίνησε η προσπάθεια για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πολλές προτάσεις κατατέθηκαν και αρκετές δράσεις υλοποιήθηκαν. «Με την αξιολόγηση των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα», συνέχισε, «προσδοκούμε σε μια ολική αναθεώρηση που θα καλύπτει όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε ζητήματα που αφορούν στην πρόσληψη, στην αξιολόγηση, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, ακόμα και σε προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά ή με άλλον τρόπο».

Ο κ. Κενεβέζος εξήγησε ότι σκοπός είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου «ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες εκπαιδευτικές απαιτήσεις και προκλήσεις με σωστή, αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των δημόσιων πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Αναλύοντας το όραμά του, ενώπιον των διευθυντών, τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας μαθητής δεν θα φεύγει από το σχολείο χωρίς να κατέχει τις βασικές δεξιότητες αλφαβητισμού. «Πρόθεσή μας», συμπλήρωσε, «είναι να ενισχύσουμε την έρευνα και την καινοτομία
ενθαρρύνοντας συνάμα δράσεις ενδυνάμωσης του αλφαβητισμού και των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης στα σχολεία, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που μας παρέχονται από σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα».

Με βάση τα πιο πάνω χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά «μεταβατική» ως προς την υλοποίηση σημαντικών δράσεων που θα ακολουθήσουν. Συγχρόνως, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πρωταρχικός στόχος της νέας κυβερνητικής πολιτικής είναι η αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η παροχή μεγαλύτερης διοικητικής και παιδαγωγικής αυτονομίας στις σχολικές μονάδες. Για επίτευξη του στόχου, θα ανατεθούν περισσότερες πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες στους διευθυντές και στους εκπαιδευτικούς σε θέματα: οργάνωσης και διοίκησης σχολείων, διδασκαλίας και μάθησης, αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.
Πηγή:philenews
Exit mobile version